Podporuje mojeID



Holandská trouba v prodeji

Dutch Ovenn - Holandská trouba , hrnec který dobyl Divoký západ: Vypadá jako kříženec mezi hrncem a tlustostěnným kotlíkem, ale říkají mu trouba. Teda přesněji řečeno „Dutch Oven“, neboli „holandská trouba“. V Severní Americe je tento litinový hrnec tak populární, že jej najdeme například mezi státními symboly Utahu. Proč byl tak oblíbený mezi prvními kolonisty a osadníky a proč je tak populární dodnes?   
Nejdřív trocha historie. Koncem 17. století začali Holanďané používat na výrobu litých nádob formy ze suchého písku, čímž dosáhli zjednodušení výroby i hladší povrch. Angličané postup od Holanďanů okopírovali a začali nádoby vyrábět i pro nové americké kolonie. K názvu mohli přispět i putovní holandští obchodníci. Tak či onak termín dutch oven, neboli „holandská trouba“ je starý už víc jak 300 let (minimálně od roku 1710). Postupně se holandské trouby používané v amerických koloniích začaly měnit. Staly se mělčími, byly přidané 3 nožky, aby se trouba mohla postavit přímo nad žhavé uhlíky a víko se opatřilo přírubou, aby se žhavé uhlí mohlo dát i navrch. Toto litinové nádobí si kolonisté a osadníci zamilovali hlavně pro jeho univerzálnost a životnost. Dá se v něm vařit, péct, dusit, pražit, smažit, fritovat. Byly tak cenné, že v 18. a 19. století se běžně stávaly předmětem dědictví.
Je zajímavé, že ani dnes „holandská trouba“ neztratila nic ze svého dávného kouzla. Při správném ošetřování je prakticky nezničitelná a vydrží desítky, možná stovky let. Litina je sice poměrně křehký materiál, riziko prasknutí je ale minimální. Hrozí jen pokud vám nádoba z výšky upadne například na skálu, nebo ji rozpálenou ponoříte do studené vody. Dlouhodobým používáním navíc zraje jako dobré víno. Na povrchu se postupně vytváří přirozená nepřilnavá vrstva z karbonizovaného tuku, která časem předčí i ty nejlepší „moderní“ nepřilnavé vrstvy např. z teflonu. Původně se na ohřev používal otevřený oheň, nebo se trouba postavila do ohniště přímo na žhavé uhlíky. Dnes je její univerzálnost potvrzena tím, že možno použít prakticky jakýkoli typ ohřevu (snad kromě mikrovln). Lze ji dát na jakýkoli sporák (pokud ji unese) včetně indukčního a lze ji dát do jakékoli trouby (pokud se tam vejde), stačí, když si vyberete verzi bez nožiček.

2 ks GK

 

OWZkM